Co jeść, by lepiej spać?

Sen, który większość osób traktuje, jako przyjemny niebyt w rzeczywistości jest skomplikowanym procesem chemicznym, podczas którego zanika produkcja jednych substancji a wzrasta poziom takich, które wyłączają część czynności mózgowych. Osoby, które mają problemy z zasypianiem najczęściej wykazują zaburzone procesy wydzielania odpowiedzialnych za taki stan substancji. Warto pamiętać o tym, że spać idziemy, kiedy organizm jest wyeksploatowany i wymaga regeneracji, dlatego warto zadbać o każdy szczegół, który pozwoli mu skoncentrować się na śnie i odbudowie.

Co przeszkadza dobrze spać?

Jedną z przeszkód jest zbyt obfite i zbyt tłuste jedzenie spożywane przed samym snem. Wypełniony żołądek staje się głównym celem, a cała energia zamiast na zasypianiu i regeneracji koncentrowana jest na trawieniu.

Nie sprzyja też spaniu pusty żołądek, bowiem mózg otrzymuje informacje o niezaspokojonej podstawowej potrzebie, która stanowi priorytet przed wypoczynkiem. W codziennej diecie trzeba pamiętać o tych substancjach, które poprawiają pracę układu nerwowego. Zaliczają się do nich kwasy omega-3 zawarte w rybach i olejach, a także bezcenne witaminy z grupy B. Te ostatnie można znaleźć w produktach zbożowych.

Nadmiar węglowodanów to jednocześnie spora porcja energii, która niekoniecznie pozwoli swobodnie zasnąć, dlatego lepiej na kolację zjeść posiłek białkowy, a węglowodany dostarczać w postaci warzyw lub przed snem zjeść ciastko owsiane.

Ważna serotonina

Jedną z najważniejszych substancji „nasennych” jest serotonina, ale zamiast przyjmować ją w postaci naturalnej można też pobudzać organizm do jej produkcji dostarczając składników pośrednich. Zalicza się do nich tryptofan zawarty w bananach, mleku i jego przetworach, jak również mięsie, ale tu zalecane jest głównie białe mięso z drobiu, jako lżej strawne, nieobciążające żołądka. Podanie tryptofanu pobudza produkcję serotoniny, ale jednocześnie można wspomagać ten proces regulując produkcję hipokretyny odpowiedzialnej za czuwanie.

Substancja ta zawarta jest w miodzie stąd znany przepis naszych babć na spanie, jakim jest szklanka ciepłego mleka z miodem.

Co powinna dostarczać kolacja?

Kolejnymi składnikami poprawiającymi zasypianie są potas i magnez. Ich magazyn znajduje się między innymi w pomidorach i bananach oraz migdałach. Bogaty w minerały posiłek wieczorny zapewnia też składniki potrzebne do odbudowy komórek. Bogata w te składniki jest zielona herbata.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


pięć × = pięćdziesiąt